Tom_vangt_forelSportvissen is een van de meest toegankelijke buitensporten. Vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen of zelfs fysieke gesteldheid, kan sportvissen. En de sport is ook al lang niet meer ‘alleen voor mannen’. De Huffington Post, een van de meest vooraanstaande nieuwswebsites in Amerika legt aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken uit dat sportvissen bovenal gezond is.

Wat feiten van de Huffington Post op een rijtje.
Amerika telt zo’n 46 miljoen sportvissers en 33 procent is vrouw. Dat zijn er meer dan vijftien miljoen. Het aantal van hen zal alleen nog maar groeien. Sommigen krijgen het vissen met de paplepel ingegoten en anderen gaan op latere leeftijd voor de eerste keer vissen en raken besmet met het sportvisvirus.

Een ander voordeel van vissen is dat je het zo intensief kunt maken als jezelf wil. Dat zegt Janna Superstein. Zij is voorzitter van de Superfly International Inc. “Het voordeel van vissen is dat je niet enorm actief hoeft te zijn om hieraan deel te nemen. Je gaat buiten vissen en ervaart alle voordelen die het heeft. Dat is dan wellicht het voordeel van een nieuwe levensstijl.” Het voordeel van vliegvissen is dat het een actieve sport is. Hier zijn ze met name in Amerika gevoelig voor. In Amerika wordt het vliegvissen ook ingezet om vrouwen die herstellen van borstkanker verder te helpen. De vrouwen zijn buiten actief en ervaren prettige ervaringen die hun helpen om hun trauma van borstkanker een plek te geven.

Iedereen weet dat het eten van vis gezond is en bij dat aspect willen we niet te lang stil blijven staan. Wat dat betreft is het goed dat we vissen op forel. De forel die wij vangen moet mee naar huis. Daar wordt die vaak gegeten en krijgen we onze portie nutrition binnen. Wetenschappelijk is het ook bewezen dat de Japanners langer leven omdat zij veel vis, groenten en rijst eten. Japanse vrouwen worden gemiddeld het oudst van de wereld. Mannen worden er ook ouder en leven gelukkiger. Dus… Eet de gevangen forel.

Sportvissen houdt je fysiek fit, het voorkomt stress, vermindert klachten die bij het posttraumatische stressstoornis (PTSS) horen en ‘unplugt’ je even van de digitale wereld waarin je altijd bereikbaar bent. Aldus de onderzoekers. In Amerika ervaren 80 procent van de inwoner stress. Volgens Superstein heb je daar geen last van als je gaat vissen: “Je moet je dan concentreren op wat gaat gebeuren. Als de vis hapt probeer je hem te vangen.” In feite spoort de Huffington Post mensen aan om te gaan vissen. Dat is een goede ontwikkeling en dit zouden de kranten in ons land ook moeten doen. De Huffington Post geeft ook nog de nodige tips als je met vissen begint. Hier ligt dan wel het accent op vliegvissen, maar dat nemen we dan maar even voor lief. Het gaat om het beoefenen van een mooie en gezonde hobby.

Frans van den Broek

Vissen op forel is voor mij de ideale hobby. Vroeger ging ik met vrienden of met personeelsverenigingen op forel vissen. Dat sprak mij toen al aan. De forel is een prachtige sportvis en smakelijk ook.

Chantal Hermkens vroeg me om ook voor haar te gaan schrijven. Daar gaf ik meteen invulling aan. In Chantal Hermkens heb ik een goede sparringpartner gevonden. Het is heerlijk om met haar te brainstormen hoe we nog meer betekenis kunnen geven aan deze hobby. Hij is er voor en door de forelvisser. Ik geniet van het vissen aan de waterkant. Ik vind het leuk om kennis en ervaring over te dragen. Ik ben ook een communicatiedier. Daar verdien ik mijn brood mee. Het vissen op forel en beschrijven van deze hobby is voor mij een ideale uitlaatklep. Ik doe dit samen met gepassioneerde mensen. Frans van den Broek VIP-Vriend van deforelvisser.nl

Pin It on Pinterest

Gun jij mensen met een beperking ook een mooie visdag op forel?

Deel dit bericht dan met al je vrienden en vriendinnen: